Șura Mare  în germanăGroßscheuern, în dialectul săsescGriußscheiern, în maghiarăNagycsũr, este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu, Transilvania, România având in componența sa și satul Hamba.  

Dupa traditia pastrata de romani, satul Sura Mare ar fi fost situat mai spre vest, pe actualul șes al Sibiului. Se spune ca prin anul 1930 s-ar fi publicat, în gazeta Sibiului, o legenda privitoare la numele comunei: ”Prin secolul V sau VI, dupa venirea slavilor pe actualul pamant, ar fi existat in zona Sibiului un slav bogat, care ar fi dat ca zester fiicelor sale Sura, pamanturile aflatoare pe teritoriul comunei noastre fiicei Sura cea mare, iar cel aflator pe teritoriul de apus, fiicei sale Sura cea mica, si astfel s-ar fi nascut comunele Sura Mare si Sura Mica, dupa varsta celor doua fete.” 

Din pricina deselor navaliri barbare, satul a fost mutat mai spre est, mai aproape de paduri, printe dealuri, unde se afla si astazi. 

Prima mentiune a satului este din anul 1335, într-un document în care se mentioneaza: “De asemenea (tot astazi) domnul Cristian de Magneo Horreo, jude si decan a platit pe 4 ani (1332, 1333, 1334 si 1335) optzeci de banali vechi.” Asadar prima atestare documentara a comunei dateaza din anul 1332, iar numele sub care este cunoscut satul este Magneo Horreum. 

Atracții turistice: 

 

Vechea biserică evanghelică aparținea unui vechi tip de bazilici din secolul al XIII-lea răspândit în zona Sibiului, fapt confirmat de prezența absidiolelor estice ale navelor laterale, întrucâtva asemănătoare celor de la Cisnădie, Cisnădioara, dar mai ales celor de la Gușterița. Neobișnuit de lunga bazilică romanică, închinată Fecioarei Maria, avea și o clopotniță cu trei niveluri deasupra capătului vestic al navei centrale, deschis la parter ca un portic boltit în cruce. 

Din incinta care va fi înconjurat odinioară biserica nu s-au mai păstrat decât un turn de apărare și două fragmente de zid. 

Parcela soldaților germani din Al Doilea Război Mondial este amplasată în cimitirul evanghelic-lutheran și a fost amenajată în anul 1975. În această parcelă sunt înhumați 116 militari. 

Personalitati locale: 

  • Goblinus (d. 1386), episcop catolic al Transilvaniei (1376-1386)

 

Date geografice: 

In partea de nord-est a municipiului Sibiu, la o distant de 7 km, pe drumul national DN 14, care leaga Sibiul de Medias, se afla comuna Sura Mare, insiruita pe ambele parti ale soselei, pe o distanta de circa 2 km, avand si alte strazi ramificate. Pozitia geografica a comunei este longitudine 45 grade 51 minute, iar latitudine Nordica 24 grade 10 minute. 

Comuna este raspandita printe vai. Din punct de vedere administrativ, comuna Sura Mare are in subordine doua sate: satul Sura Mare – resedinta comunei si satul Hamba. Teritoriul comunei este de 75 km patrati. Suprafața comunei este de aprox. 800 ha, din care  intravilan   peste 400 ha. 

 

 

 

 

Comuna Sura Mare se invecineaza in partea de sud cu municipiul Sibiu, in partea de vest cu orasul Ocna Sibiului – statiune balneara, in nord, nord-est cu comuna Slimnic si comuna Vurpar, iar in sud-est cu satul Noul si cartierul Gusterita.