Carnavalul de-altadata  (Carnilej) 2022

 

6 Martie- Carnavalul de-altădată, ediția 1. In comunitatea din Șura Mare și Hamba, de peste 500 de ani, s-a împământenit un obicei deosebit, preluat de la sași, numit Cârnilej (Fasching, in germană) care se desfășura înainte de începerea Postului Mare, in general, la o săptămână după Cârnilejul organizat de sașii din localitate. Oamenii se împărțeau in” vătășii”, iar fiecare vătășie avea un reprezentant care se ocupa de organizarea sărbătorii. Încă din luna ianuarie iși confecționau măști și costume deosebite pentru a putea participa la Cârnilej. După o paradă a costumelor pe ulițele satului, oamenii se întâlneau într-o locație stabilită și petreceau până in zori de zi. Cu timpul, acest obicei a fost dat uitării.

Din dorința de a readuce la lumină tradițiile localităților Șura Mare și Hamba și, totodată, dintr-o datorie morală față de comunitate, anul acesta, Primăria comunei Șura Mare, prin Departamentul de Cultură, Tineret și Sport, in colaborare cu Asociația Șura Mare Culturală și cu susținerea întregii comunități, organizează pe 5 și 6 Martie 2022 Carnavalul de-altădată, ce se dorește a ajunge in scurt timp o festivitate cu tradiție, un spectacol al costumelor de carnaval, al măștilor și al distracției.

Așadar, pe data de 5 Martie 2022, vă invităm să fiți părtași la Cârnilejul de altădată pe străzile din Șura Mare și Hamba, începând cu ora 13.00.  In căruțe frumos împodobite, cu fanfară și oameni mascați, alaiul merge pe ulițele satului, strigă, cântă și urează de bine celor ce ii ies in cale. Printre strigături și urale, alaiul ii înștiințează pe localnici că a doua zi, la Căminul Cultural din Hamba, începând cu ora 16.00, se va organiza un carnaval ca in vremurile bune și sunt invitați să participe.

Pe 6 Martie 2022, in intervalul orar 16.00-22.00, la Căminul Cultural din Hamba se continuă Carnavalul de-altădată, cu muzică, mâncare și voie bună. Costumul de carnaval și masca sunt elementele principale de vestimentație ale tuturor participanților.